Deprecated: Function create_function() is deprecated in /customers/3/f/1/livetivandkanten.dk/httpd.www/wp-content/plugins/revslider/includes/framework/functions-wordpress.class.php on line 258 Deprecated: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in /customers/3/f/1/livetivandkanten.dk/httpd.www/wp-content/plugins/js_composer/include/classes/core/class-vc-mapper.php on line 111 Hvem har mest natur, nørrebro eller Norddjurs? | Livet i Vandkanten

Hvor er der mest natur, Nørrebro eller Norddjurs? Svaret vil overraske dig!!

Der er god plads i udkantsdanmark
Livet på landet kan jo leves i storbyen – hvad er der så tilbage til udkantsdanmark?
12/01/2017
Arbejdsplads hjemme
Arbejde hjemme
02/02/2017

Hvor er der mest natur, Nørrebro eller Norddjurs? Svaret vil overraske dig!!

”Flyt på landet og kom tæt på natur”

Tja, bum bum. Kommer man nu også virkelig i bedre kontakt med natur af at flytte på landet?

For det første skal vi lige være enige om hvad natur er. Natur er for mange en personlig oplevelse, en flot solnedgang, at ompotte sin stuebirk, at få blæst håret igennem, eller fodre ænderne i den lokale dam. Alle er også gode oplevelser, men ifølge fagfolkene er det IKKE natur, og det med ænderne er en decideret dårlig ide.

Det nye kort sammenligner alle landets 98 kommuners naturkapital. Altså, hvor vigtig og hvor meget natur en kommune har. Det har vakt en del debat, især i kategorien brokkedanskere på facebook, men også de fleste lokalaviser omtaler emnet, senest her: Ny undersøgelse: Naturkvaliteten på Djursland

 

Hvad er natur?

Natur i denne her sammenhæng, er en direkte vurdering af hvor vigtigt et givent område er for den globale artsdiversitet. Jo mere sjældne arter af dyr og planter et givent område kan huse, jo større naturværdi. Dette er en ganske udmærket måde at kategorisere tingene, sådan at vi ikke alene kan måle på det, men også kan sammenligne det. Og det har en flok forskere gjort.

Læs hele rapporten, og find DIN kommune her: www.biodiversitet.nu/naturkapital  

Det ses tydeligt på listen, at især by-kommuner i flere tilfælde, har langt mere naturkapital end landkommuner.

Flere borgere, og en enkelt borgmester, brokker sig, for ”se den her solnedgang, se den her kornmark, se den her skov, den er jo fuld af natur”.

Ringkøbing-Skjern Kommune ligger nr. 41, ud af 98 (25 point ud af 100). Det er ikke så højt for en kommune der ellers brander sig som ”Naturens Rige”, kunne man syntes.

Kommunaldirektør Jens Peter Hegelund Jensen tager det dog rimeligt roligt. ”Jeg tager det forholdsvis roligt i forhold til, hvad nogen forskere finder ud af på et kontor ved Aarhus Universitet . Det er en helt anden oplevelse, der er herude i virkeligheden” siger han til JydskeVestkysten. Læs artiklen her.

Jeg er personligt splittet, på den ene side gør Ringkøbing-Skjern virkelig meget for at få folk til at flytte til, hele deres kommunes hjemmeside er bygget op som en velkomstportal til nye indbyggere, og naturoplevelserne er helt klart et argument for at flytte til Ringkøbing-Skjern, ingen tvivl om det. På den anden side er jeg som akademiker, og naturnørd lidt forarget over at han for det første ikke tager dataerne for gode varer, og for det andet ikke ser det som en mulighed til at sige ”Godt så, hvad gør vi for at komme op af den liste der?”.

 

København K

Norddjurs

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sådan aflæser du graferne

De to grafer viser naturkapitalen i hhv. Københavns Kommune og Norddjurs Kommune. Jo højere søjler jo vigtigere naturværdi. Jo bredere søjler jo større areal. Dvs. de små brede søjler viser at et stort område er fattigt på natur, smalle høje søjler viser at et lille område har høj naturværdi. Vi vil helst have brede og høje søjler, for det viser god naturværdi på et stort område.

Nørrebro ligger i Københavns Kommune, der ligger nr. 14 på listen (med 40 ud 100 point). Norddjurs Kommune ligger nr. 31 med 28 point. Kort sagt, Nørrebro er globalt set vigtigere for naturen end Norddjurs. Endnu engang stjåler storbyen vores shine… 

De tre dårligste er Morsø, Nyborg og Stuer med hhv. 12, 12 og 11 point. Det tre bedste er Fanø, Læs og Tårnby med hhv. 80, 78 og 72 point.

Jeg bor langt ude på landet. Midt i naturen. Eller gør jeg? Jeg bor med kornmarker på den ene side, juletræsplantager på den anden side, og skov til jagt i baghaven.

Jeg bor ikke tæt på naturen, jeg bor tæt på naturoplevelser. Store, dejlige, smukke naturovelser.

Vil du hjælpe med at få mere Naturværdi din baghave? Så køb min bog, den handler om hvordan DU kan gøre din have mere naturvenlig.

Og husk at gå en tur og nyde naturen som du vil bedst.

Gåtur på den lokale strand. En stor oplevelse af natur.

Gåtur på den lokale strand. En stor oplevelse af natur.

Notice: compact(): Undefined variable: limits in /customers/3/f/1/livetivandkanten.dk/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853 Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /customers/3/f/1/livetivandkanten.dk/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *