Deprecated: Function create_function() is deprecated in /customers/3/f/1/livetivandkanten.dk/httpd.www/wp-content/plugins/revslider/includes/framework/functions-wordpress.class.php on line 258 Deprecated: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in /customers/3/f/1/livetivandkanten.dk/httpd.www/wp-content/plugins/js_composer/include/classes/core/class-vc-mapper.php on line 111 Lægen på landet | Livet i Vandkanten
Arbejdsplads hjemme
Arbejde hjemme
02/02/2017
Sangstrup Klint Gåtur
God gåtur – Sangstrup Klint
17/02/2017

Lægen på landet

Det lokale lægehus

Det lokale lægehus

Jeg sidder oppe i det lokale lægehus. Det er langt fra Morten Korch-idyllen om lægen på landet, der kommer cyklende med sin brune taske og stetoskop om halsen. Og sikkert fløjtende.

Medierne flyder i perioder over af nyheder om lægemangel på landet. Sygehuse lukker, lægerne bliver i byen. Landsbylægen er ikke en attraktiv stilling.

Jeg sidder i venteværelset, med mistanke om pandehulebetændelse. For anden gang i løbet af et par uger. Udover den smarte trykskærm i indgangspartiet, hvor man melder sin ankomst med sit gule sygesikringsbevis er intet ændret siden jeg var barn. Jeg tror endda sekretæren er den samme. Ved det første bord sidder min nabo. Hun er også ramt af året første og værste omgang infektionsomgang. Vandet i den gennemsigtige plastikkande har lavet små bobler på siden, og de hvide plastikkrus står urørte hen. I legehjørnet med de obligatoriske Anders And blade (de er vist også de samme) og en tegnetavle tuller to små drenge rundt, i ens Cars trøjer og med sut i munden. De er vist tvillinger. Og polske.

De to gamle damer på stolene langs kanten er lidt  splittede. På den ene side er de glade for at se de to drenge der hygger sig, på den anden side kommenteres de uforståelige sprog, og hvordan de mon har fået adgang til lægehuset der ellers er lukket for nye patienter. Eller det tror jeg da, jeg kan ikke helt forstå den 90 åriges djurske sprog.

Samtalen fortsætter, den 90-årige har måttet sælge gården, manden er jo væk, og nu gik det ikke længere. Hendes søn er arkitekt og har jo sit at se til, og der er ingen børnebørn. Så er det jo godt at der kan komme nye til, spøger hun med et kast mod døren, hvor de to drenge netop er sluset videre ind til lægen.Derefter følger et par obligatoriske bemærkninger om det lette snefald, og de mange biler på parkeringspladsen, og den nye butik der bliver bygget oppe ved brugsen, det er ejendomsmægleren der flytter.

Derefter følger et par obligatoriske bemærkninger om det lette snefald, og de mange biler på parkeringspladsen

Hvorfor vil lægen ikke på landet?

Jeg forstår ikke hvorfor nye unge læger fravælger praksisser på landet. S har nævnt at en højre løn måske er løsningen, eller mulighed for at tilkøbe flere ydernumre. Men bør læger ikke TILVÆLGE at være her? I stedet for at lokkes?

En læge på landet har 1000-2000 patienter, op mod 4000 i områder med lægemanglen. Det er hårdt, hvis det samtidig kræves at man køber sin praksis, og på den måde skal tage en ret skelsættende beslutning om en job/bolig i udkanten.

Jeg håber vi kan bevare den lokale læge. Med selv en mild sygdom som en pandehulebetændelse er det sgu en kamp at komme ud af døren, og kører den korte tur op til lægen. Jeg er glad for ikke at skulle køre til Randers.

Nu vil jeg hjem, og vente på at nye omgang medicin lander i brugsen i eftermiddag, og så kører jeg lige en tur mere.

 

EDIT: Danmark på vippen skriver: Lægemanglen i Det Lokale Danmark illustrerer et Danmark i ubalance. Derfor glæder det Kim Ruberg, næstformand i Danmark på Vippen, at alle partier i Folketinget netop er blevet enige om at give praktiserende læger uden for de store byer mere i løn. Læs mere her: Danmark på Vippen: Bredaftale om lægedækning er godt nyt

Notice: compact(): Undefined variable: limits in /customers/3/f/1/livetivandkanten.dk/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853 Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /customers/3/f/1/livetivandkanten.dk/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853 Notice: compact(): Undefined variable: limits in /customers/3/f/1/livetivandkanten.dk/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853 Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /customers/3/f/1/livetivandkanten.dk/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853

2 Comments

  1. Lilli Gruwier says:

    Lidt nyt om læger på landet, eller rettere, mangel på samme.

    http://www.dr.dk/nyheder/indland/laeger-i-yderomraader-kritiserer-loenforskel

  2. Rikke Marthinsen says:

    Jeg synes det er ret sørgeligt at vi ikke fik indført familielægen, nogen burde hjælpe med marketing så folk kunne drømme lidt mere Morten Korch eller noget. Vi KU da prøve igen. Men mange betendelser går heldigvis over af sig selv med den rette behandling, måske man kunne få noget indført med også at have en alternativ læge som kørte rund, og så skulle/kunne man bare have begge to?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *