10 ting du IKKE skal gøre i haven netop nu

Plads. Ro. Lys. Foto: Lilli Gruwier
Top ti gode grunde til at flytte til udkantsdanmark
21/03/2017
De forskellige landsbyer var godt repræsenteret. Foto: Lilli Gruwier
Du er ikke alene – tralalalalalaj
30/03/2017

10 ting du IKKE skal gøre i haven netop nu

Gamle pallerammer fungere som kompostbeholder. Foto: Jacob Vinjegaard

Gamle pallerammer fungere som kompostbeholder. Foto: Jacob Vinjegaard

Solen skinner, arbejdshandskerne fundet frem og NU skal haven have en omgang! Her følger en liste over 10 ting du IKKE skal gøre i haven netop nu.

1. Holde op med at fodre fuglene

Det er forår, men det varer stadig lidt før det hele er sprunget ud, og vågnet op. Fuglene har super travlt med at kæmpe om territorier, bygge reder og lægge de første æg. Så hjælp dem lidt endnu. Det tilskudsfoder vi køber i supermarked er kun et tilskudsfoder, og så snart der er nok af deres egen mad i haven, vil de helt af sig selv holde op med at søge efter foderbrædtet.

2. Køre al kvas og smågrene på genbrugsstationen

Haveaffald er den type affald der kommer aller aller mest af på genbrugsstationen i løbet af året. Men det er i kvasset vi finder både pindsvin men også mange af de orme, biller og svampe vi ellers har svært ved at finde plads til i haven. Det er rigtig fint at samle nedfaldne grene og hækafklip sammen. Men find et hjørne bagerst i haven og læs det af der. Sådan en bunke kan man fylde på år efter år, og man sparer sig for turen til genbrugsstationen.

3. Brænde alle dyrene af

Har du et bålsted i haven? Har du samlet kvas og grene sammen hen over vinteren? Så undlad at futte det hele af, eller giv i det mindste dyrene en chance for at stikke af først. Flyt bunken, ryst grenene og tjek efter for overvinterne sommerfugle, biller og edderkopper. Og husk så at sætte en omgang snobrødsdej til hævning inden du går igang.

4. Glemme komposten

Det er nu kompostbunken begynder at vågne op. Den skal også passes på samme måde som resten af haven skal passes. Hvis den er for våd skal der tilsættes kulstof (de træagtige dele af planterne, fx flis, hævlspåner eller smågrene), hvis den er for tør så tilsæt mere kvælstof i form af de grønne fra havens planter, det kan være køkkenaffald  form af porretoppe, æbleskrog eller blade.

5. Slå muldvarpen ihjel

Om foråret har muldvarpene travlt med at finde en mage, derfor kan især hannerne lave nogen ordenlige gange med en masse små muldvarpe skud. Man kan med en rive lige flade skuddende ud, sådan at det ikke genere græsslåmaskinen for meget.

Hov, det er jo kun 5? Hvis du vil have 5 mere, så hop ind www.ørumtidende.dk.

God ikke-arbejds-lyst!

 

Hyggehjørne i haven. Foto: Lilli Gruwier

Hyggehjørne i haven. Foto: Lilli Gruwier

Tudser bor ikke i søen, de er der kun for at lægge æg. Resten af tiden kan de hjælpe med at holde din have snegle-fri. Foto: Lilli Gruwier

Tudser bor ikke i søen, de er der kun for at lægge æg. Resten af tiden kan de hjælpe med at holde din have snegle-fri. Foto: Lilli Gruwier

VInbjergsnegl lægger æg. Foto: Lilli Gruwier

VInbjergsnegl lægger æg. Foto: Lilli Gruwier

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *