Deprecated: Function create_function() is deprecated in /customers/3/f/1/livetivandkanten.dk/httpd.www/wp-content/plugins/revslider/includes/framework/functions-wordpress.class.php on line 258 Deprecated: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in /customers/3/f/1/livetivandkanten.dk/httpd.www/wp-content/plugins/js_composer/include/classes/core/class-vc-mapper.php on line 111 Kunstværket i Århus, øjenbæen eller øjenåbneren? | Livet i Vandkanten

Kunstværket i Århus, øjenbæen eller øjenåbneren?

Havet giver og havet tager. Foto: Lilli Gruwier
Det fredelige/farefulde liv i vandkanten
08/05/2017
Så er vi klar! Foto: Lilli Gruwier
Hyldeblomstsaft og midsommer
23/06/2017

Kunstværket i Århus, øjenbæen eller øjenåbneren?

Kunstværket i Aarhus. Foto: Kåre Würtz

Kunstværket i Aarhus. Foto: Kåre Würtz

Jeg er i min egenskab af forfatter til havebogen Naturhaven, blevet kaldt en trendsætter. Det var ikke ligefrem et prædikat jeg havde forudset ville pryde mit cv, men ok, jeg begynder at forstå hvorfor.

At vi alle har brug for en tiltrængt debat om natur, naturkultur og kultur ses tydeligt i de sidste dages facebook-opslag i mit feed. Som et godt skænderi i parforholdet til at få forventningsafstemt hvad vi egentlig mener med “hyggelig aften og lækker middag”. Måske vi nu kan nå til enighed om, at vi er uenige om hvad “natur” dækker over?

Jeps, jeg snakker selvfølgelig om kunstværket i Mindeparken i Århus. Den geniale genistreg eller insektdræberen, øjebæen eller øjenåbneren.

Malingen i Mindeparken har blot visuelt vist jer andre hvordan jeg i forvejen ser parken! Som hvis farveblinde pludselig får Enchroma-biller på, og kan se farver.

Jeg ser ødelagt natur, kvalt natur, død natur og ikke-natur de steder, I andre* ser frodighed, pæne græsplæner og flotte buske.

Den maling I i den grad forsværger skriger lige så meget til himlen, som når jeg ser rullegræs, eksotiske blomster, asfaltbelagte forhaver og round-up bekæmpede stenbelægninger.

Om det er kønt? Tja, for mig er det sådan set ligegyldigt, det er kunst. Der er utrolig meget kunst jeg ikke forstår, og som jeg er med til at betale over skatten. Jeg betaler også for rensning af grundvand, anlæggelse af veje jeg aldrig selv kommer til at bruge, for dræning af landsmandsjord, for rydning af dødt ved i statsskovene.

Alt sammen ting i vores hverdag der ødelægger markant mere natur end dette lille stunt.

Vi har ikke meget kultur herude på landet, og den sprøjtede juletræsmark der udgør “naturen” bag mit Stenhus, er i høj grad mere ødelæggende for naturen end lidt maling på en græsplæne hos jer i byen.

Træk vejret, og vær glad for denne vigtige debat om natur kontra naturoplevelser, og nyd at Borgmesteren har lovet at “alt retuneres til sin oprindelige tilstand”, en tilstand af muldjord og færdigblandede græsfrøsblandinger der skriger lige så blodrødt om ødelagt natur, som den maling der ligger der nu.

En genistreg ville virkelig være at rydde hele lortet, sende det på deponi sammen med jeres gummistøvler og havenisser, og så en dansk vildtfrøblanding der rent faktisk ville højne naturværdien på stedet. Men, det syntes I jo nok også ser grimt ud…

*I ved godt hvem I er, nemlig jer der brokker jer over at kunstværket har ødelagten naturen. Jeg ved dog også at jeg har mange i min facebookfeed der hylder konceptet (I ved også hvem I er).

Kunstværket i Aarhus. Foto: Kåre Würtz

Kunstværket i Aarhus. Foto: Kåre Würtz

 

Notice: compact(): Undefined variable: limits in /customers/3/f/1/livetivandkanten.dk/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853 Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /customers/3/f/1/livetivandkanten.dk/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853 Notice: compact(): Undefined variable: limits in /customers/3/f/1/livetivandkanten.dk/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853 Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /customers/3/f/1/livetivandkanten.dk/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853 Notice: compact(): Undefined variable: limits in /customers/3/f/1/livetivandkanten.dk/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853 Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /customers/3/f/1/livetivandkanten.dk/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853

4 Comments

  1. Hanne Gruwier Mogensen says:

    Spot on.

    Og havde man ryddet området og bygget et højhus eller bare lagt fliser og fældet træerne, var der næppe nogen, der havde løftet et øjenbryn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *