Deprecated: Function create_function() is deprecated in /customers/3/f/1/livetivandkanten.dk/httpd.www/wp-content/plugins/revslider/includes/framework/functions-wordpress.class.php on line 258 Deprecated: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in /customers/3/f/1/livetivandkanten.dk/httpd.www/wp-content/plugins/js_composer/include/classes/core/class-vc-mapper.php on line 111 Hyldeblomstsaft og midsommer | Livet i Vandkanten

Hyldeblomstsaft og midsommer

Kunstværket i Aarhus. Foto: Kåre Würtz
Kunstværket i Århus, øjenbæen eller øjenåbneren?
30/05/2017
De flotte ulve kan studeres nærmere i Skandinavisk Dyrepark på Djursland. På tryg afstand. Med et højt hegn i mellem. Og ulven er velfodret. Foto: Kim Sørensen
Hej, jeg hedder Lilli, jeg er biolog og jeg er bange for ulven
04/07/2017

Hyldeblomstsaft og midsommer

Så er vi klar! Foto: Lilli Gruwier

Så er vi klar! Foto: Lilli Gruwier

Et af de årlige traditioner jeg har taget med hjemmefra, er hyldeblomstsaft. Hvert år lige omkring midsommer blomstrer hylden så det kan duftes langs de grusveje jeg jævnligt færdes på. Jeg husker tydeligt duften og spændingen, mon det smager lige så godt i år? Det er en tradition jeg meget gerne vil give videre til min datter. Måske hun ender i en storby uden hyld i miles omkreds, men så må hun sgu få tilsendt en pose barndoms-sommer med luftpost.

Vi har netop rundet årets længste dag. Så længe ventet, og så hurtigt faret forbi. Jeg elsker årets gang og årstidernes forskellighed. Lige så meget som jeg trænger til lys og luft om vinteren, lige så meget længes jeg mod ro, kulde og mørke om sommeren. Jeg tror at min hyldeblomst i fryseren afhjælper vinterdepression. Man får lige et strejf af sommer, blomster, lys og sukker når man er allermest træt af vinter, kulde og fugtighed.

Det giver altid et element af stress ”når vi det nu i år!” for pludselig er de afblomstrede, og vi må vente på hyldebærrene.

Sidste år nåede vi det. I år nåede vi det. Og mon ikke vi også når det næste år.

Jeg laver altid dobbelt portion, når jeg nu alligevel er igang. Det giver ca 6 l koncentreret saft til fryseren. Jeg fryser i 0,5 l poser så der er til et par dage hver gang man tager 1 pose op. Jeg fryser ikke i plastikflasker som andre, da jeg syntes plastikposerne er nemme at stakke i fryseren, og jeg er en af de få i udkanten der ikke har en kummefryser (endnu).

Der findes et utal af variationer på opskriften, og så længe der er sukker, hyldeblomster, vand og citroner kan det ikke gå helt galt.

Opskrift:

Ca. 6 L.

  • 2 bæreposer med hyldeblomstskærme (ikke mast sammen)
  • 4 kg. rørsukker
  • 4 Liter kogende vand
  • 10-12 økologiske citroner i skiver
  • 100 gram citronsyre
  • En stor gryde/skål
  • Sigte
  • Poser til frysning

Når skærmene klippes af træet, klipper jeg lige under selve samlingen, så jeg får hele skærmen men så lidt af den grove stængel med. Jeg tjekker dem lige for indbyggere og så ned i posen. Jeg bruger en almindelig havesaks. Husk at tjekke efter for flåter når du kommer hjem.

Når man så kommer hjem er blomsterne lige til at hælde i en store gryde, skål eller hvad man nu har der er stort nok. Alternativt kan man lave en mindre portion eller dele den op.

Hæld sukker og kogende vand i skålen, og rør rundt så det opløses. Tilsæt hyldeblomsterne, citroner i grove skiver og citronsyre. Læg låg/plastfilm over og lad det trække 2-3 dage. Jeg rører lidt rundt i det et par gange undervejs.

Jeg sigter det i 2 omgange. Først bruges en alm. si/dørslag til at si blomster og citronskiver fra. Herefter lader jeg det trække igennem et visketykke (et kaffefilter og en ren kaffetragt kan også bruges) så alle de der små trælse sorte dyr og sies fra.

Så er det bare at tage en pose hyldeblomstsaft op, fortynde med koldt vand (eller boblevand) og servere.

Vidste du at Hyld er god både for dig og for insekterne? Hylden er slæbt her til af minke i middelalderen, og er oprindelig en lægeplante, men er også virkelig god for havens kriblekrableliv. Læs mere om hyld og de andre ting du kan gøre for havens liv her.

 

Hyldeblomster med udsigt. Foto: Lilli Gruwier

Hyldeblomster med udsigt. Foto: Lilli Gruwier

En enkelt ørentvist havde gemt sig i blomsterne. Foto: Lilli Gruwier

En enkelt ørentvist havde gemt sig i blomsterne. Foto: Lilli Gruwier

Hyldeblomstsaft in the making. Foto; Lilli Gruwier

Hyldeblomstsaft in the making. Foto; Lilli Gruwier

Hyldeblomstsaft i fryseren. Husk en luftlomme i posen. Foto: Lilli Gruwier

Hyldeblomstsaft i fryseren. Husk en luftlomme i posen. Foto: Lilli Gruwier

Notice: compact(): Undefined variable: limits in /customers/3/f/1/livetivandkanten.dk/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853 Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /customers/3/f/1/livetivandkanten.dk/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *