Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/3/f/1/livetivandkanten.dk/httpd.www/wp-includes/pomo/plural-forms.php on line 210 Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/3/f/1/livetivandkanten.dk/httpd.www/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2695 Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/3/f/1/livetivandkanten.dk/httpd.www/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2699 Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/3/f/1/livetivandkanten.dk/httpd.www/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 3581 Deprecated: Function create_function() is deprecated in /customers/3/f/1/livetivandkanten.dk/httpd.www/wp-content/plugins/revslider/includes/framework/functions-wordpress.class.php on line 258 Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/3/f/1/livetivandkanten.dk/httpd.www/wp-content/plugins/wordfence/models/block/wfBlock.php on line 536 Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/3/f/1/livetivandkanten.dk/httpd.www/wp-content/plugins/wordfence/models/block/wfBlock.php on line 537 Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/3/f/1/livetivandkanten.dk/httpd.www/wp-content/plugins/wordfence/models/block/wfBlock.php on line 539 Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/3/f/1/livetivandkanten.dk/httpd.www/wp-content/plugins/wordfence/models/block/wfBlock.php on line 554 Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/3/f/1/livetivandkanten.dk/httpd.www/wp-content/plugins/wordfence/models/block/wfBlock.php on line 557 Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/3/f/1/livetivandkanten.dk/httpd.www/wp-content/plugins/jetpack/_inc/lib/class.media-summary.php on line 77 Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/3/f/1/livetivandkanten.dk/httpd.www/wp-content/plugins/jetpack/_inc/lib/class.media-summary.php on line 87 Deprecated: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in /customers/3/f/1/livetivandkanten.dk/httpd.www/wp-content/plugins/js_composer/include/classes/core/class-vc-mapper.php on line 111 Hej, jeg hedder Lilli, jeg er biolog og jeg er bange for ulven | Livet i Vandkanten

Hej, jeg hedder Lilli, jeg er biolog og jeg er bange for ulven

Så er vi klar! Foto: Lilli Gruwier
Hyldeblomstsaft og midsommer
23/06/2017
Flåt efter gårdagens tur i haven. Foto: Lilli Gruwier
Ulv #2
06/07/2017

Hej, jeg hedder Lilli, jeg er biolog og jeg er bange for ulven

De flotte ulve kan studeres nærmere i Skandinavisk Dyrepark på Djursland. På tryg afstand. Med et højt hegn i mellem. Og ulven er velfodret. Foto: Kim Sørensen

De flotte ulve kan studeres nærmere i Skandinavisk Dyrepark på Djursland. På tryg afstand. Med et højt hegn i mellem. Og ulven er velfodret. Foto: Kim Sørensen

Alle unge mennesker går igennem forskellige faser i deres teenageår. Nogen rammer den sorte tid med hullede cowboystøvler, sikkerhedsnåle i ørene, et deprimeret udtryk og badges med “Fri os for atomkraft” på den slidte skuldertaske. En anden fase er Rasmus Modsatfasen, hvor alt hvad ens forældre siger er komplet latterligt, og det er en vanvittig tanke at de nogensinde har været unge og oplevet ting. Sovefasen hvor man kun sover, og tømmer køleskabet, og alt hvad der hedder personlig hygiejne og involvering i familielivet er prioriteret kraftigt ned. Det modsvares af “Hov, der findes jo forskellige køn”-fasen, hvor ens bedste ven pludselig er mere end bare det, og man begynder at bruge for meget deospray og grine fjollet og lidt for højt når Mona træder ind i rummet.

Jeg selv gik også igennem forskellige faser. Dog var mine inddelt i “Slange, snegle og andet kryb”-fasen, den blev skiftet ud med “nuttet pelsdyr der gider kæles med”-fasen, og senere en “skildpadder er jo verdens sejeste dyr”-fasen, der sådan set er going strong.

En ret kort men meget intens fase var min “ulve”-fase. ALT om ulve blev læst (og det her var altså FØR internettet, så det var på biblioteket det hele skete!), plakaterne på væggen var ulve, jeg var på fornavn med de første ulve i Skandinavisk Dyrepark (R.I.P Thor). Jeg donerede mine sparepenge til Yellowstones Nationalparks ulve program, og læste engelske videnskabelige artikler om ulve, som jeg satte i min fine orange ulvemappe.

Men, det døde ligesom ud, og blev erstattet af en “fisk, snegle og alt hvad der ellers lever i havet”-fase. Den fase gav mig et tiltrængt tilskud til su gennem hele min studietid, og nu er vi så i “skrald, affald og formidlings”-fasen.

På den seneste er interessen for ulve dukket op igen. I nyhederne idag meldes der om ulveungere syd for Holstebro.

Jeg forstår udemærket hvis du, der bor i en af de større byer, måske ikke finder det så interessant eller relevant. Læs mere om forskellen på natur i byerne på på landet her. Men jeg har rådyr, harer og fasaner decideret lige uden foran min hoveddør. Jeg har siddet på min trappesten og blevet overrasket af en ræv. Mellem mig og kystlinien på Norddjursland er der kun skov og åbne marker. Skov der faktisk reelt kunne huse en ulv eller to. Det er ikke noget jeg tidligere har spekuleret på, men det er vi altså nød til nu.

Ja, ulven ikke alene kommer, den ER her. Og ja, jeg kan da godt få en kildren i nakken, når jeg færdes alene i skoven. Hvad nu hvis? Hvor farlige er de egentlig? Hvor sultne er de? Een gang skal jo være den første!

Debatten på de sociale medier (og i de etablerede medier) er interessant. Og decideret ophedet og til tider underholdende. Som da en jæger udtalte at biologerne ikke måtte “glorificere ulven ved at kalde den et top-rovdyr”. Det er noget sludder. Ulven ER et toprovdyr. Hvilket betyder at den er øverst i fødekæden, basic biologisprog. Der ER dog folk der romantisere ulvens indtog i Danmark, folk de måske har set den video her om top-rovdyrs indvirkning på økosystemer, eksemplificeret og forenkelt gennem et eksempel fra Yellowstone.

I Danmark kommer vi ikke til at opleve en lignende effekt. Økosystemerne er for fragmenterede og for kontrollerede, og vores indflydelse vil til hver en tid opveje et par ulves sult. Ulvene spiser godt nok rådyr, men eftersom der alene på vejene hvert år eftersøges over 5000 påkørte rådyr (og det er kun dem Schwiess-folket kaldes ud til, dertil skal lægges de rådyr der dør på stedet, ikke bliver indberettet eller folk simpelthen ikke opdager at de køre ind i. Dertil skal lægges de de 120.000 rådyr der hvert år skydes af jægerne. Så nej, de få rådyr et par ulve kobler kan nedlægge på årsbasis i DK batter dyt og hat.

Jo, på et punkt kan ulve faktisk gøre en forskel. Vi mangler ådsler i den danske natur. Døde dyr som andre døde dyr kan bo, leve af og yngle i.

 

“Hej, jeg hedder Lilli, jeg er biolog og jeg er bange for ulven”.

Ikke på sådan en “fuck, lad os skyde dem alle og udrydde det hele”-måde. Men mere på sådan en “jeg har ikke lyst til at møde en ulv på min luntetur alene i skoven, men jeg har endnu mindre lyst til at møde en ukendt hund” og på samme måde som at jeg lige tramper lidt ekstra når jeg går i lyngen på stranden for at fortælle hugormene at jeg er der, så holder jeg mig til stierne (hvilket altid er en god ide, især i jagtsæsonen) og sørger for at vise overskud, selvtillid og have mine nøgler i hånden, fuldstændig som når jeg gik alene hjem fra byen på Sjællandsgade midt i Aarhus kl. 3 om natten.

Ulveunger i Holsterbro. Ser man det. Det havde jeg ikke troet som da jeg som teenager gennemlevede min ulve-fase. Hvad mon bliver det næste?

Jep, jeg er bange for ulve, men jeg er også bange for hugorme! Foto: Kim Sørensen

Jep, jeg er bange for ulve, men jeg er også bange for hugorme! Foto: Kim Sørensen

 

Notice: compact(): Undefined variable: limits in /customers/3/f/1/livetivandkanten.dk/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853 Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /customers/3/f/1/livetivandkanten.dk/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *