Deprecated: Function create_function() is deprecated in /customers/3/f/1/livetivandkanten.dk/httpd.www/wp-content/plugins/revslider/includes/framework/functions-wordpress.class.php on line 258 Deprecated: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in /customers/3/f/1/livetivandkanten.dk/httpd.www/wp-content/plugins/js_composer/include/classes/core/class-vc-mapper.php on line 111 Mindre brok, mere natur tak! | Livet i Vandkanten

Mindre brok, mere natur tak!

Citron, ingefær, rørsukker. Foto: Lilli Gruwier
Ingefær og citron. Skidt med om det virker. Bare ned med det.
28/08/2017
Turister i vandkanten
15/09/2017

Mindre brok, mere natur tak!

En babytudse i hånden, er bedre end tudser i halsen. Foto: Lilli Gruwier

En babytudse i hånden, er bedre end tudser i halsen. Foto: Lilli Gruwier

  • Men Lilli, kan du ikke skrive om noget POSITIVT ved at bo i udkantsdanmark?

Efter at have revset PostDan…undskyld Post Nord, bandet over en bilist, været spydig over for tv-seere, brokket mig over nogen brokkehoveder , været negativ over for en udkantsforfatter og som det meste læste indlæg nogen sinde, prikket til ulvedebatten er det tid til at fremhæve noget af det gode her i vandkantsdanmark.

Jeg har nu faktisk allerede et par af de dejlige, varme, feelgood historier der typisk efterspørges, fx her om et lokalt krydderurter gartneri, om den dejlige friske luft og om glæder fra naturen der kan proppes i fryseren.

Det ironiske er, at de sure indlæg bliver læst af 10 gange så mange. Indlægget om hyldeblomster er indtil videre blevet set af 118, og indlægget om Postdanmark er set af 1047…

Jeg skriver heldigvis ikke for at få besøg, jeg vil hellere have 100 personer der rent faktisk læser, og tager stilling end 1000 der bare klikker forbi.

Det er bare for nemt at brokke sig, og gu har vi meget at brokke os over her i Udkanten.

Men, gusketakoglov har vi fandme også meget at være stolt af!

Jeg nævner i flæng:

  • Det forladte nonneklostre er blevet en lokalt stolthed, og har senest huset en fantastik unik koncert.
  • Nabo-landsbyen er stået sammen om at stable en fantastisk legeplads på benene. Et symptom på en landsby der nægter at dø ud, og som har taget aktivt stilling til, hvilke værdier der skal forme fremtiden.
  • Et hold stærke initiativtagere har netop sat landsdelen på danmarkskortet, i en ansøgning til “Landsbyklynger”
  • Min egen landsby med nogenogtyvehuse har netop afholdt den årlige sommerfest med over 40 deltagere, hvorafmange er tilbageflyttede børn af byen, med deres børn.
  • Når en kat kommer på afveje, er hjælpen til en efterlysning kun en facebookgruppe væk.
  • Når du efter dine indkøb har glemt fløden (og din pung) ved kassen og kassedamen kommer løbende efter dig på parkeringspladsen ved man, at man ikke er alene, at vi hjælper hinanden.

Men det bedste er nu naturen

At være tæt på naturen. Et emne jeg allerede har berørt her på bloggen. Men ligemeget hvordan du definere natur, ligemeget hvordan vi vender og drejer debatten om vigtigheden natur. Så er naturen bare god og sund at opholde sig i. Om du så har prydhave eller naturhave, om du har en græsplæne eller en skov.

Naturen kan ikke gradbøjes, det er sundt at være ude i naturen! Det behøver jo ikke være 4 dages telttur i nordnorge. Det kan sagtens være de 3 minutter man kigger på sneglen i græsplænen. De 10 minutter man tager sko og sokker af, og får kolde fødder i vandkanten. De 20 minutter man bruger på at potte et par krukker om. Den time man bruger på at grille om aftenen.

Jo mindre man er i naturen, jo større effekt har de 4 minutter hvor lige stopper op på en rasteplads, og kigger ud over markerne og trækker vejret.*

Udover at det påvirker vores mentale helbred at opholde os i naturen, så er “spis jord”** teorien også ved at få stadfæste. Det er bestemt ikke en “ah-haa” oplevelse for mig, for jeg ved at vores tarmsystem og vores immunsystem er dybt afhængig af input, især i den spæde barndom, hvor grundsubstansen til vores tarmsystem bliver lagt. 7 pund jord. Sådan sagde vores bedstemødre. Om det var en undskyldning for ikke at holde øje med ungerne, og acceptere når de kom ind og var møgbeskidte, og der stadig var 3 dage til vaskedag kan tænkes. Men uanset så ER det uomtvisteligt, at vi har stigende tendenser til asta, allergi, depressioner og irriteret tyktarm, og at disse (i nogen grad, pas nu på Lilli) kan tænkes at have slået rod i et for sterilt miljø.

Bybarn? Naturbarn?

Det er jo ikke enten eller. Men jeg kunne ikke forestille mig at lade mit barn vokse op midt i byen. Ja, mit barn skal på et tidspunkt lære at håndtere et lyskryds, og forstå hvordan et buskort virker, se hvordan man kan købe pølsebrød kl. 02 og suge til sig af den kultur der findes i vores byer. Men det kan læres, også når man er ældre. Og ja, man kan sagtens få naturoplevelser i byen… Men så længe jeg kan få lov at bestemme, så er der sand mellem tæerne, vind i håret, græs mellem hænderne og beskidte fingre i munden. Et godt stykke væk fra byens lys og larm.

En babytudse i hånden, er bedre end tudser i halsen. Foto: Lilli Gruwier

En babytudse i hånden, er bedre end tudser i halsen. Foto: Lilli Gruwier

 

* Peter Qvortrup Geisling, kendt tv-læge “- Nogle gange handler det bare om at gå en tur i naturen. For at få skabt en balance. For ellers kører vi i sænk.”

**Julie Antvorskov, forsker i autoimmune sygdomme og mor “- Forskning viser mere og mere, at det er i de tidlige år, at blandt andet mikrofloraen, som vi har i tarmen, grundlægges.

Notice: compact(): Undefined variable: limits in /customers/3/f/1/livetivandkanten.dk/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853 Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /customers/3/f/1/livetivandkanten.dk/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *