Deprecated: Function create_function() is deprecated in /customers/3/f/1/livetivandkanten.dk/httpd.www/wp-content/plugins/revslider/includes/framework/functions-wordpress.class.php on line 258 Deprecated: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in /customers/3/f/1/livetivandkanten.dk/httpd.www/wp-content/plugins/js_composer/include/classes/core/class-vc-mapper.php on line 111 Turister i vandkanten | Livet i Vandkanten
En babytudse i hånden, er bedre end tudser i halsen. Foto: Lilli Gruwier
Mindre brok, mere natur tak!
30/08/2017
Landmand søger kærlighed på tv2
Udfordringerne ved udkantsdating tages nænsomt under behandling i tv-2 succesen “Landmand søger kærlighed”
06/10/2017

Turister i vandkanten

Turister. Vi brokker os når de er her. Men vi savner dem når de er væk.

Når jeg skal forklare folk hvor jeg bor,  er det nemmest at angive den geografiske lokation ud fra hvor de forskellige ishuse ligger. Jeg bor midt mellem Vaffelbageriet i Fjellerup og Havnegrillen i Bønnerup, og så lige et par km sydpå. Rigtig mange har enten været på ferie, eller på dagsudflugt til en af de to destinationer. Og hvis man ikke er til is, er der jo de klassiske fiskefrikadeller. Om man er til Prebens Fisk i Fjellerup, eller kun-kontant-betaling-fisk i Bønnerup er smag og behag. For kysten langs Djursland (langs Danmark) er feriekyst. Vi har rigtig mange sommerhuse, og vores grillbars åbningstider er nøje afstemt med skolernes ferieperioder.

Regnbuer er bare dejlige! Foto: Lilli Gruwier

Regnbuer er bare dejlige! Foto: Lilli Gruwier

Jeg er primært flyttet herud fordi der er plads, her er ro, her er mørkt. Men jeg elsker også det liv turisterne giver. Fyldte parkeringspladser, aftencykelstemmer fra vejen, og glade hvin fra vandkanten. Og her er virkelig en kæmpe forskel inde og uden for feriesæsonen. Indbyggertallene øges mangefold i de små byer, og omsætningen går hurtigere i de små butikker. Man lærer hurtigt at afstemme sine indkøb med hvilken ugedag, der er skifte i sommerhusene. Det er primært tysk, svensk, norsk og hollandsk man høre ved de fyldte indkøbsvogne, men indimellem er der også et hold russiske fiskere, et ungt spansk par eller en amerikaner på besøg hos sine danish relatives.

I år har det regnet meget. Jeg stod i hast og manglede et par gummistøvler, og det var kun takket være stor service og imødekommendehed hos den lokale Ny FORM butik, at jeg kunne reservere og i sidste øjeblik indkøbe deres sidste par gummistøvler. De var smarte røde med hvide snørebånd, og et nummer for store. Men de kunne klare jobbet. Resten var revet væk. De kontinuerlige regnvejr har selvfølgelig lagt lidt en dæmper på turisterne, og strandende har ikke været helt så fyldte, som de plejer.

En tom strand. Et sjælent syn en eftermiddag i august. Foto: Lilli Gruwier

En tom strand. Ingen turister. Et sjælendt syn en eftermiddag i august. Foto: Lilli Gruwier

Men nu siger kalenderen september, og ishusene så småt ved at skrue ned for bemandingen, panden til fiskedellerne er slukket, gangene i brugsen står tomme, og vi har kun vores eget selskab. Og jeg elsker det. For ligesåmeget som turisterne elsker de danske kyster om sommeren, lige så meget nyder jeg pladsen, roen og mørket om vinteren. Det er altid lidt vemodigt, og angstfyldt at sige farvel. For vi er afhængige af gæster. Både socialt og økonomisk. Kommer de mon igen næste år? Kunne de lide at være her? Var servicen og net-forbindelsen gode nok? Fandt de den ro vi alle går og leder efter i de isflager vi kalder ferie?

Fra LivetiVandkanten skal ihvertfald lyder et kæmpe Tak fordi I kom, vi håber at vi ses næste år hjerte hjerte smiley smiley #turist #udkantsdanmark #sæson #efterår

“Men Lilli, hvor tager du så selv på ferie?”

Jeg tager til en anden vandkant, den der findes langt inde i en svensk skov, ved den store sø. Med elge og vildsvin som nærmeste nabo, og hvor det at tilberede aftensmaden er et dagsprojekt fordi fisken først skal fanges. Og hvor ødegårdende sikkert er glade for at se os, men lettede når vi igen kører vores vej.

Den svenske vandkant. Foto: Lilli Gruwier

Den svenske vandkant. Foto: Lilli Gruwier

Notice: compact(): Undefined variable: limits in /customers/3/f/1/livetivandkanten.dk/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853 Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /customers/3/f/1/livetivandkanten.dk/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853 Notice: compact(): Undefined variable: limits in /customers/3/f/1/livetivandkanten.dk/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853 Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /customers/3/f/1/livetivandkanten.dk/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853 Notice: compact(): Undefined variable: limits in /customers/3/f/1/livetivandkanten.dk/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853 Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /customers/3/f/1/livetivandkanten.dk/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853

2 Comments

  1. Anna says:

    Den følelse kan jeg godt genkende. Især strandene skifter totalt karakter, når turisterne rejser. Der bliver så stille

    – Og dog: I de ni år, jeg har boet på Djursland, er her blevet meget mere “aktivt” i månederne uden turister. Der er rigtig mange lokale initiativer og liv rundt omkring i byer og landsbyer.

    Det er i hvert fald hyggeligt at læse en lokal blog 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *