Deprecated: Function create_function() is deprecated in /customers/3/f/1/livetivandkanten.dk/httpd.www/wp-content/plugins/revslider/includes/framework/functions-wordpress.class.php on line 258 Deprecated: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in /customers/3/f/1/livetivandkanten.dk/httpd.www/wp-content/plugins/js_composer/include/classes/core/class-vc-mapper.php on line 111 Dagen startede med trafikprop og trafikdrab | Livet i Vandkanten

Dagen startede med trafikprop og trafikdrab

Landmand søger kærlighed på tv2
Udfordringerne ved udkantsdating tages nænsomt under behandling i tv-2 succesen “Landmand søger kærlighed”
06/10/2017
Virkelighedens Pokémon GO. Foto: Jacob Vinjegaard
Pokémon GO Vs. Naturbasen
30/10/2017

Dagen startede med trafikprop og trafikdrab

Kronhjorten brøler. Foto: Lilli Gruwier

Kronhjorten brøler. Foto: Lilli Gruwier

Jeg har ikke før tænkt over, at forsikringsselskaberne i høj grad skelner mellem, om man er bilejer på Nørrebro eller bilejer på landet. I sidste uge havde jeg en snak med Hr. Forsikringsmand, meget voksent. Og der er åbenbart store forskellige.

En ny type forsikring jeg (endnu) ikke har tegnet, er en udvidet friskadeforsikring, der specifikt dækker påkørsel af dyr. Det er en særforsikring til os herude på landet. Til gengæld er forsikringer mod hærvæk ikke særlig aktuel, den er til dem der bor i byerne.

Trafikprop

Denne morgen på vej til børnehaven med trolden, var der pludselig orange blink midt på vejen! Flere biler holdt stille, og der var faktisk tale om næsten regulær trafikstop. Det er vist første gang jeg oplever det på vej til børnehaven…

Det skyldes påkørslen af et dyr. De fire hjorteben strittede op af den ene grøft, og en smadret kofanger stak op af den anden. Der var ro på situationen, og flere var allerede igang med at hjælpe så vi valgte at trille roligt udenom og fortsætte til børnehaven. Og nej, jeg har af gode grunde ikke billeder af situationen. Så I må nøjes med et morgenbillede fra samme morgen et andet sted på Djursland, hvor kronhjorten brøler i baggrunden.

Kommer der een, kommer der flere

Stort set alle mine naboer har oplevet enten at køre frontalt ind i et dyr, eller et dyr der hoppede frontalt ind i bilen. Og når kørekortet skal i hus er en af de vigtigste sætninger “kommer der een, kommer der flere”. Underforstået at ser man eet dyr komme over vejen, så vil der næsten altid komme et eller flere følgende efter.

Der er to store ulemper ved påkørsel af dyr. For det første er det ikke altid dyret dør, og så skal du enten have fat i schweisshund, ringe til en nabo der ved noget om aflivning af dyr, eller lukke øjnene og køre videre i forvisning om at et dyr nu løber rundt og højst sandsynligt lider. Derudover er dyrene sgu store! Og selv de små rådyr kan gøre ret store skader når farten er 80-90 km/t på landevejen, og stor risiko for personskade. De danske krondyr er måske ikek så store som de svenske elge, men en påkørsel selv ved lav hastighed er bare ikke ret godt for nogen I sverige er vejene som bekendt hegnet ind, i DK skal vi huske at kigge efter “dyr på vejen”- skiltet, der er en grund til at de står hvor de gør.

Og nu er det jo snart tid til at stille på uret

Om det her cirkus med sommer/vintertid er smart, vil jeg ikke bedømme her. Men der er en myte om at der sker flere påkørsler omkring skiftet. Tanken er at fordi den menneskelige pendlertrafik pludselig forrykkes i forhold til dyrenes pendler trafik øges mængden af dyr på vejen i myldretiden, og dermed også risikoen for påkørsler. Det er dog ikke sandt, og jeg er gået i dybden med det her: www.scienceblog.dk/hvornaar-gaar-hjorten-over-vejen/. Hvis nogen har oplevet en påkørsel ved den tid, er det altså ren tilfældighed, ihvertfald i følge statistikken.

Jægerne står årligt for ca. 110.000 rådyr, høstdrab tager 8000-20.000 og trafikken nupper 30.000.

Sådan gør du, hvis du har påkørt et dyr:

  • Find ud af, hvor du er: Vejnavn, vejnummer, kilometersten eller anden præcis angivelse
  • Marker stedet, hvor påkørslen har fundet sted
  • Ring til Dyrenes Vagtcentral på telefonnummer 1812, som hjælper dig videre.

Bonusoplysning: Vildt tilfalder altid indehaveren af jagtretten på det areal, hvor vildtet findes dødt.

Vil du læse mere om livet på landet, hvor de vilde dyr er lige uden for bagdøren? Så tjek disse tidligere indlæg: Hej, jeg hedder Lilli, jeg er biolog og jeg er bange for ulvenUlveupdateHvor er der mest natur?.

 

Der er god plads til vildt herude hos os, du kan ikke høre det, men Kronhjorten brøler faktisk i baggrunden. Foto: Lilli Gruwier

Du kan ikke høre det, men Kronhjorten brøler faktisk i baggrunden. Foto: Lilli Gruwier

Notice: compact(): Undefined variable: limits in /customers/3/f/1/livetivandkanten.dk/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853 Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /customers/3/f/1/livetivandkanten.dk/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *