Deprecated: Function create_function() is deprecated in /customers/3/f/1/livetivandkanten.dk/httpd.www/wp-content/plugins/revslider/includes/framework/functions-wordpress.class.php on line 258 Deprecated: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in /customers/3/f/1/livetivandkanten.dk/httpd.www/wp-content/plugins/js_composer/include/classes/core/class-vc-mapper.php on line 111 Den første og sidste bustur – Vores offentlige transport lukker | Livet i Vandkanten

Den første og sidste bustur – Vores offentlige transport lukker

Overalt spirer små ideer op på Grobund. Foto: Lilli Gruwier
Grobund – Bogrund
01/07/2018
Nordisk Tang – En vandkantsvirksomhed
04/09/2018

Den første og sidste bustur – Vores offentlige transport lukker

Stop! Busserne lukker nu helt ned. Og vi afskæres mulighederne for at komme nogen steder. Foto: Lilli Gruwier

Stop! Busserne lukker nu helt ned. Og vi afskæres mulighederne for at komme nogen steder. Foto: Lilli Gruwier

Selvfølgelig melder YR.no om “heavy rain and thunder”. Klokken er 6:30, det er mandag morgen, og jeg er kommet til at love min datter at vi skal ud og køre med bus.

Der er masser af mennesker der kører i bus hver dag. Jeg selv tog bus 213 gennem hele min skoletid, fra selvsamme busstoppested som jeg står med morgenkaffen og og skæver over til, gennem vinduet og det grå mandagsvejr. Men vi har boet her i Stenhuset, i landsbyen, langt ude i udkantsdanmark hele min datters liv, hun er endnu ikke skolebarn, og hun kender kun til at køre i bil, vi er vant til at køre til alt. Om bag huset, ind i bilen og så afsted.

Men idag skal min datter til 3-års tjek hos lægen, så vi beslutter at gøre en dag ud af det, tage bussen. Total ekspedition. Tasken med legesager, vanddunk, madpakke, ekstra tøj og oplader til mobilen er pakket. Og jeg fortryder. For dælen det ville være nemt at gå om bag huset, ind i bilen og afsted. F***! Hvordan gør man med biletter? Kan man købe med dankort i bussen? Har vi kontanter i huset? Skal man bruge rejsekort? Sådan et har vi ikke, og ingen kontanter… Jeg har kørekort og diesel på bilen….

Nabohjælp til betalingserfaring

“Hey nabo, hvordan betaler man for bussen?”. Det er noget med en app. Downloade Mobilbillet. Scrolle scrolle. Oprette bruger. Scrolle Scrolle. Godkende og acceptere. Indtast dankort oplysninger. Jeg har det ligesom da jeg skulle give mit fingeraftryk i Djurs Sommerland, jeg mangler lidt den der “her er kontanter, giv mig min varer uden at jeg skal sælge min person” som man kunne slippe afsted med i gamle dage. Bestille bilet. Indtaste adresser. 1 barn og 1 voksen. Godkende.  Gummistøvler, de pakkede rygsække og aftisning. Ok, så er vi klar. Kig på uret. Der er 20 minutter til at vi ifølge planen skal forlade huset for at være i god tid. Men vi var begge vågne kl. 5 af bar spænding over dagens ekspedition. Jeg tror vi kommer for lidt ud..

“Ska tis mor” lyder det fra det blefri barn, i samme øjeblik som bussen dukker op over horisonten. Åhh det ville være så nemt bare at gå om bag huset, ind i bilen og så afsted. Der kender vi rutinen med at holde ind til siden når barnet skal af med noget mere eller mindre flydende. Dog ikke på motorvejen hvilket har kostet et par rengøringer af bilsædet, nogen der har gode råd mod køresyge?

Det går forbløffende godt! Der er masser af plads i bussen hvor studerende er på vej til ungdomsuddannelserne inde i byen. Et par voksne pendlere og så en buschauffør der knap kigger på den mobilbillet jeg prøver at fremvise med den ene hånd, mens jeg løfter barnet op af trappen med den anden og holder 2x rygsæk og 1xkaffekop med den sidste. Okay, forbløffende godt er måske så meget sagt, men vi finder et godt sæde og kan nyde turen. Min datter kun lidt utryg fordi hun ikke kan finde selen.

“Ondt i halsen mor” lyder det fra barnet. Et sikkert tegn på at jeg har ca. 2-3 minutter til at holde ind og få hende ud af bilen inden vi skal bekoste endnu en rengøring af sæderne. På den ene side er det jo faktisk ikke mine sæder. På den anden side er det bare en træls oplevelse at kaste op på sin første bustur. Heldigvis er vi faktisk kun 1 stop fra lægen, så vi trykker på knappen og kommer af og ud i “heavy rain and thunder” der heldigvis ikke er så heavy, og heller ikke thunder-agtig. Vi har god tid. Busserne kører så sjælendt at vi måtte tage en bus 1 time og 15 minutter før vores aftale. En tur der, hvis vi var gået om bag huset, ind i bilen og så afsted havde taget maks 20 minutter, inkl parkering. Men vi får øvet ”fortov”, endnu en ting vi ikke har hjemme ved Stenhuset. Tjek.

Og hjem igen

Datteren gik igennem syn uden anmærkninger og vi kommer ned til busstoppestedet og afventer bussen. Turen hjem er knap så hektisk, vi er de eneste passagerer, buschaufføren fortæller at jeg kunne havde sparet 30,- fordi min datter åbenbart kører gratis, og jo han tager skam mønter. Det stod nok et af de steder i appen jeg fik scrollet scrollet forbi…  Min datter var nu helt med konceptet ”bus”, og endda så hun har overskud til at forklare for bamse at den skal kigge ud af vinduet så den ikke får ondt i halsen og kaster op. Dog forstår hun stadig ikke hvorfor vi ikke skal have sele på, hvilket jeg kun kunne give hende ret i var lidt mærkeligt.

Jeg havde faktisk glemt hvor meget jeg nyder at køre i bus. Man ser alting lidt oppefra, og passiviteten giver ro til faktisk at snakke om det vi kører forbi, og nyde hinanden selskab. Vi er heldigvis begge godt selskab.

3,5 time senere, 90,- fattigere og en god oplevelse rigere er vi hjemme igen. Nu står den vist på middagslur for os begge.

Tager vi bussen næste gang?

Nja, det er for dyrt, det er for tidskrævende, det er for besværligt. Men for dælen hvor er det rart med en sikkerhed i at vi kan bruge den! Uden lige præcis den bus skal flere jeg kenders matrikel opgraderes med endnu en bil. Og folk uden kørekort låses virkelig fast! De må sætte huset til salg (med liggetider på +365), og flytte ind til byen. Ungdomsuddannelserne er virkelig på den. Måske bussen på nogen afgange er tomme, men hvad er alternativet for dem der tager bussen på de fyldte afgange? Der er enkelte landsbyer der har fået anskaffet dele-biler, og det må være vejen frem.

Men jeg behøver slet ikke gøre mig de overvejelser, for bussen lukker. De har truet med det flere gange. Men nu er det nok reelt. Norddjurs, du er dejlig, men du gør det svært at overbevise mine venner, familier med små børn, at Norddjurs er the shit at flytte til.

Vi venter på bussen. For første og sikkert sidste gang. Foto: Lilli Gruwier

Vi venter på bussen. For første og sikkert sidste gang. Foto: Lilli Gruwier

Notice: compact(): Undefined variable: limits in /customers/3/f/1/livetivandkanten.dk/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853 Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /customers/3/f/1/livetivandkanten.dk/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *