Deprecated: Function create_function() is deprecated in /customers/3/f/1/livetivandkanten.dk/httpd.www/wp-content/plugins/revslider/includes/framework/functions-wordpress.class.php on line 258 Deprecated: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in /customers/3/f/1/livetivandkanten.dk/httpd.www/wp-content/plugins/js_composer/include/classes/core/class-vc-mapper.php on line 111 Bibliohva´fornoget? | Livet i Vandkanten

Bibliohva´fornoget?

Den nye plads foran Rådhuset i Grenaa blev inviet idag. Nok ikke på den måde borgmesten havde håbet.. Foto: Karin Schmidt
Nu lukker de sørme også vores skoler – Jeg er ikke vred, jeg er ………..
02/10/2018
Her kan man se effekten af citronsyre på søpindsvinet, det skal jeg helt sikkert prøve! Foto: Rasmus Dahl
Har du fundet et forstenet søpindsvin?
06/02/2019

Bibliohva´fornoget?

Total meta! Dette indlæg er skrevet på det lokale bibliotek. Foto: Lilli Gruwier

Total meta! Dette indlæg er skrevet på det lokale bibliotek. Foto: Lilli Gruwier

Vigtigt! Vidste du det? Der findes et sted. Et sted med uendelig mængder af viden, med hjælpsomhed, med varme, med en sofagruppe, rene toiletter og lange rækker af oplevelser, historier, ikke-google-mulige facts. Og der er altid åbent!

Jeg er tidligere kommet til at brokke mig over bibliotekerne, men jeg mener det faktisk ikke. Faktisk elsker jeg bibliotekerne, og jeg frygter at sparekniven, hærværk, identitetskrise og manglede forståelse for fagligheden en dag skal lukke døren for mig, for et sted med noget der ikke kan findes andre steder i samfundet.

Jeg er vokset op med hyppige besøg til bibliotekerne. Mine forældre er det man nok ville kalde akademiske hippier, så der var intet fjernsyn men til gengæld god tid og opmærksomhed på glæden og udbyttet ved at læse.

Vi børn måtte låne 10 tegneserier hver, og især husker jeg Asterix, Spirillen og Gammelpot som en fast del af min bunke. Derefter blev det Ringene Herre, serien om Skammerens Datter og Ulvehunden der blev en fast del af mit sortiment. Jeg var en nørd der sprang de lette læs-let-bøger over, og hurtigt begyndte at gå efter de tykkeste jeg kunne finde. For så varede glæden ved at forsvinde ind i verdenen længere.

62 km til nærmeste kaffebar

Det er vigtigt for mig, at min datter også oplever glæden ved at læse, at hun lærer at viden er vigtig, og at der ligger en faglighed bag både at skrive fiktion og faglitteratur, og at ikke alt er Wiki og blogs.

Jeg finder til stadighed i dag en ro ved at lande inde på biblioteket, og med de nye selvbetjeningsløsninger er der næsten ubegrænset adgang, og jeg fryder mig ugentligt over at jeg er SÅ priviligeret at bo et sted, hvor det er muligt. Jeg kører en del rundt på Djursland, og har tit lige en time eller to tilovers mellem aftaler. Ja faktisk er dette indlæg (meta-alarm) skrevet på biblioteket på årets første vejr-mæssigt efterårsdag, og med 62 km til nærmeste baressocoffe er biblioteket og en termokop med kaffe et udemærket alternativ.

Det brændte bibliotek

Vores allesammen Alexandria er dog truet. Og en adgang vi tager for givet idag (lige som offentlig transport, en sygeplejerske med tid til at se patienten i øjenene og og skole i lokalsamfundet) kan hurtigt forsvinde.

Jeg gør mit til at bevare økonomien, da jeg som regel altid husker at jeg skal aflevere lånte bøger, men sjælent husker rent faktisk at afleverer dem til tiden.

Hvad nu?

Der er to veje for bibliotekerne at gå:

1) Udvide og eksperimentere med at fungerer som ungdomsklub, barselshule, innovationspuppe, kulturelt indslag, skoletjeneste og genbrugsbutik.

Eller

2) Holde fast i fagligheden, og tilbyde samfundet et alternativ til google, i langt højere grad i tæt samarbejde med de lokale skoler og værne om det vidensrum som biblioteket er.

Biblioteket er vigtigt! Vi må ikke tro at de sidste 20 års teknologiske fremskridt kan erstatte et koncept der har eksisteret i flere tusind år, nemlig at akkumulerer og dele viden. Ja endnu længere faktisk! Det er denne trang til at kunne lære af hinanden og fortidige generationers erfaringer og tanker der har skubbet til vores sproglige udvikling, og hele tiden har kunnet hjælpe Homo sapiens i jagten på overtruffenhed i evnen at overleve.

Det bedste du kan gøre er at bruge bibliotekerne, smil til bibliotikaren og brug dem til de det er gode til, nemlig at hjælpe dig til at finde det du ikke vidste at du ledte efter. Noget Google (endnu) ikke kan.

Lev livet, lån en bog!

Notice: compact(): Undefined variable: limits in /customers/3/f/1/livetivandkanten.dk/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853 Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /customers/3/f/1/livetivandkanten.dk/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853 Notice: compact(): Undefined variable: limits in /customers/3/f/1/livetivandkanten.dk/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853 Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /customers/3/f/1/livetivandkanten.dk/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853

1 Comment

 1. thomas says:

  Hej Lilli.
  Jeg er ansat som kulturformidler på dit bibliotek og vil tillade mig (som privatperson – jeg taler altså ikke på vegne af mit bibliotek) at foreslå en mere nuanceret løsning:-) Men først: Jeg er MEGET glad for dit indlæg – det er vigtigt, at nogen råber op og gør opmærksom på bibliotekets eksistensberettigelse og funktion i samfundet (især nu, hvor alt andet lukkes ned, jf. dine andre blogindlæg om skoler og off. transport!)

  Og så til det andet:
  Du skriver bl.a.: “jeg frygter at sparekniven, hærværk, identitetskrise og manglede forståelse for fagligheden en dag skal lukke døren for mig, for et sted med noget der ikke kan findes andre steder i samfundet.”

  Sparekniven og hærværk udgør to trusler mod biblioteket, det er vi enige om (hærværk heldigvis en ret sjælden foreteelse – vores lånere passer rigtig godt på sagerne, og sætter pris på den tillidserklæring, der ligger i det selvbetjente bibliotek). Når det kommer til spørgsmålet om bibliotekernes identitetskrise, så har du også ret: Og det er godt set, for bib. har i flere år befundet sig i et identitetstvivlende tomrum ml. bogsamling og aktivitetshus. Skal bib. være det ene eller det andet? Jeg tror nok, at vi er på vej tilbage til at få mere fokus på samlingen, men at vi har gjort gode erfaringer med at lave aktiviteter, både i huset og ude af huset: Og at vi har fundet værdien i at tilbyde involverende aktiviteter og arrangementer for børn, unge og voksne. En bogsamling skal nemlig formidles, den skal præsenteres, lukkes op osv.

  Derfor tror jeg ikke, det er et spørgsmål om at vælge ml. enten (for nu at citere dig :-)) 1) Udvide og eksperimentere med at fungerer som ungdomsklub, barselshule, innovationspuppe, kulturelt indslag, skoletjeneste og genbrugsbutik.
  Eller
  2) Holde fast i fagligheden, og tilbyde samfundet et alternativ til google, i langt højere grad i tæt samarbejde med de lokale skoler og værne om det vidensrum som biblioteket er.

  Jeg tror, vi skal finde en balanceret mellemvej ml. pkt 1) og pkt 2).

  Pkt. 1) har masser af værdi for samfundet. Vi skaber sammenhæng i lokalsamfundet når vi fx indbyder til Læseglædens Dag (hvor man fx kan finde sammen i læsekredse + få redskaber til at lukke en tekst op), samskabelse når vi inviterer folk (og gymnasieelever) ind til skriveværksted, glæde og inspiration når vi laver bogcafé og arrangementer om evolutionsteori m.m., eller når vi (med midler fra Statens Kunstfond – altså fra Kbh.) laver temahyldester til Vagn Steen osv osv. Jeg ved, det lyder som et kampprogram for Alternativet, men jeg er sikker på, at disse ting både gavner beboere i Norddjurs og de andre kulturaktører, som biblioteket tit og ofte indgår ægteskab med om div. arrangementer.

  Pkt 2) JA, for dælen, bib. skal holde fast og udbygge sin egne faglighed. Vi oversvømmes af letkøbte informations- og kulturtilbud, hvor der tit er skumle interesser bag (penge er det, som driver google, ikke oplysningstanken)

  Jeg foreslår derfor en pkt. 3): at mixe pkt 1) og 2) 

  Kh Thomas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *